Afgelopen weekend 14/8/2022 zoefden de bandjes weer in het sfeervolle centrum van Etten-Leur. Het begon allemaal met de prominenten, de dikke banden race en de looprace voor de allerkleinsten. Wat is dat toch leuk deze laatste categorie, vol van enthousiasme vieren deze hummels hun wedstrijd alsof het een ware klassieker betreft. Na deze geweldige happening komen de kleppers opdraven, aangevoerd door Jonas, Wout, Nibali en nog veel andere “sneltrappers”. Het publiek begint langzamerhand het centrum te “bezetten” en wel zoveel mogelijk in de schaduw. Want de temperatuur stijgt tot boven de dertig graden Celsius en de zon bakt op de vele hoofden. Maar geen paniek, het echte wielervolk komt toch wel en dat is te merken. Gewapend met veel dorstlessers, paraplu, stoeltjes en met al wat meer beschutting kan brengen, wordt Etten-Leur weer “bezet”. De vele sponsoren maken het mogelijk dat de wielergoden van heden kunnen komen opdraven, zelfs al moeten ze Jonas met een privévliegtuig ophalen, niets is te veel om de toeschouwers te laten genieten. En het werd genieten, ondanks de hitte maakten de profs er een waar spektakel van daartoe aangemoedigd door speakers Kees en Johan. Het asfalt heeft de hete bandjes “zeer gedaan”, de klinkers zuchtten onder het geweld van de smalle bandjes, wat een weelde. Afwisselend namen Wout, Jonas en Vincenzo de kop over en maakten er een ware slijtageslag van. De “haai van Messina” had helemaal zijn draai gevonden en genoot van de mensen langs de kant. Bauke en Wilco lieten de vele spectateurs zien dat er met hen niet te spotten viel, vol in de beugel ertegenaan.

Annemiek, Ellen en Lorena hadden er ook zin in gezien de snelheid waarmee ze over het parcours “vlogen”. En intussen liep de VIP-tent vol en stond de bierkraan niet stil, versnaperingen in de vorm van een buffet waren er ook nog, zodoende kwam niemand iets tekort. Zo kon iedereen die had deelgenomen aan dit festijn waar voor de centjes krijgen, het liep gesmeerd zullen we maar zeggen. Muziek op de markt zorgde nog voor meer vertier, dat was goed te merken, ook daar veel jolijt en smeren der kelen. En laten we de vele vrijwilligers van bouwploeg tot verkeersregelaar niet vergeten, ook zij moesten de hitte doorstaan, maar dat deden ze met verve. Uiteindelijk kunnen we spreken van een zeer geslaagde dag die Etten-Leur qua koers wederom op de kaart zette. Want laten we eerlijk zijn, zonder de fantastische geldelijke bijdragen van de vele sponsoren en de inzet van het bestuur zou zo een koersdag onmogelijk zijn en dat al voor de veertiende keer. Jammer dat de ziekte van Tom enigszins wat roet in het eten gooide, maar Jasper deed keihard zijn best om zijn aanwezigheid te doen slagen. Iedereen achter de dranghekken zal met een goed gevoel huiswaarts zijn gekeerd, terwijl Jonas met vrouw en kind al boven de wolken vloog op weg naar Denemarken. Wout was op weg met Sarah en Georges naar Herentals, terwijl de wielermassa gewoon doorging met feesten en uiteraard ook nog zaken deed in de VIP-tent. Aan het begin van de koers was er een Meet & Greet met de toppers in een aparte tent waarvan veelvuldig gebruik werd gemaakt. Geel en groen hadden de voorkeur, maar niet alleen zij die volop in de belangstelling stonden, het kon niet op. Zo werd deze snikhete dag voor Etten-Leur wederom de wielerstad van Nederland, dus op naar volgend jaar. Voor nu staat de Vuelta voor de deur, waarvan we in Etten-Leur ook kunnen genieten. Voor zover bekend is de Hilsebaan the place to be.

Echter, vandaag 14/8/2022 stond Etten-Leur in de schijnwerpers, zelfs het warme weer kom geen spelbreker zijn. Bedankt organisatie, bedankt renners en rensters, op naar volgend jaar. We zetten alvast de grote molen erop, dan kunnen we weer gaan genieten van demarrages, zal er in het wiel gesprongen worden, zal er aan de boom worden geschud. Kortom, 2023 zal voor Etten-Leur wederom de wielerstad worden, de datum zal binnenkort wel bekend worden gemaakt. Ga er alvast maar voor zitten, dan gaan we weer juichen voor de kleppers die dan het asfalt en de klinkers zullen pijnigen.

Hans Meesters

En oh ja, Fabio werd toch mooi Europees kampioen.