Na al het geploeter door de modder en door het zand is dan eindelijk het wegseizoen voor de pedaalridders weer begonnen. Parijs-Nice, Tireno en de Omloop zijn weer achter de rug, de grote klassiekers volgen. Helaas wordt het sportieve gedeelte afgewerkt in een tijd vol met oorlogsgeweld en onzekere tijden. Het is vreselijk wat er allemaal gebeurt zo vlak bij onze grens, vluchtelingen uit Oekraïne komen met miljoenen West-Europa in, allemaal dankzij de proleet uit Moskou, onvoorstelbaar maar waar. Het is te hopen/wensen dat er snel een oplossing komt voor deze oorlogsmisdadiger, welke dat blijft niet te voorspellen. Eveneens mag het niet zo zijn dat door dit conflict er een nieuwe wereldbrand uitbreekt, laten ze hun gezonde verstand a.u.b. gebruiken, al twijfel ik hieraan bij de heer P. De kerstgedachte van Vrede op aarde kan nu zeer toepasbaar worden.  De gemeenteraadsverkiezingen zijn, als u dit leest, ook weer achter de rug, de uitslag bekend. Dit moet geen politiek praatje worden, maar ik wilde dit toch even kwijt.

Maar goed, hopen op betere tijden en gelukkig , de smalle bandjes zoeven weer door België, Frankrijk, Nederland en al die andere wielerlanden. Tot op heden hebben we weer kunnen genieten van het beklimmen van de bergen, van sprints, ontsnappingen, kortom “we leven weer”. En prachtig om te weten dat het grote wielerspektakel op 14 augustus in en rond ons centrum weer gaat gebeuren, voorafgegaan door de Servais Knaven Classic op 1 mei. Mooier kan het niet op de Dag van de Arbeid, koersen dus en genieten van al dat moois wat EL te bieden heeft. De organisatie staat volop in de starblokken en het vastleggen van de “kanjers” zal ook na de Tour weer plaats vinden, nieuwsgierigheid troef dus, maar het komt goed. Het zal deugd doen om weer duizenden liefhebbers van de koers langs het parcours te kunnen zien, het gerstenat zal rijkelijk vloeien. Aanmoedigingen voor hun favorieten zullen weer klinken, de steentjes zullen het warm krijgen van de vele malen dat de smalle bandjes deze teisteren. Dankzij al de sponsoren kan dit geweldige evenement doorgang vinden, waarvoor natuurlijk hartelijk dank. De VIP-tent zal weer uitpuilen, daar waar ook zaken worden gedaan, een mooie bijkomstigheid. Echter de echte liefhebber komt voor de koers, voor de vele vedetten, voor handtekeningen en even een praatje als het kan. Want zoals in heel de wielersport zijn de coureurs zonder al te veel moeite aanspreekbaar, dat is het mooie van de “openbaarheid”. Nog even geduld dus, maar het is zo augustus en de wens is de vader van de gedachte, vrijheid dus, geen virus meer a.u.b. Laten we ervan uitgaan dat Mathieu weer voldoende hersteld is en ook akte de présence mag geven, net zoals al die andere kleppers. Een ervan wil ik toch wel aanhalen, namelijk Pogačar, wat een fenomeen is dat. Uiteraard blijkt Wout van Aert ook geen flauwekul en Primož mag wat mij betreft ook weer wederkeren bij ons. We zullen af moeten wachten wat de NL “trappers” gaan perseteren in “la grande Boucle”, ik reken op prima resultaten, zo ook bij de klassiekers. Om er een te noemen Vlaanderens mooiste of Parijs-Roubaix. Uiteraard is er ook nog Gent-Wevelgem en niet te vergeten de Amstel Gold Race. We kunnen dit jaar ook genieten van de start van de Vuelta in Breda, de wedstrijd die ook EL aandoet, kijken dus op 21 augustus, maar eerst het grootste omnium van Europa in ons eigen centrum. Wellicht dat er dan ook al enkele ridders van de weg aanwezig kunnen zijn die het fijn vinden om bij ons de benen te laten “proeven”. Laten we ervan uitgaan dat ook geweldige sprinters, “col bedwingers” het rennersveld completeren, EL zal hun niet teleurstellen. Zou mooi zijn om een koers op het scherpste van de snede te krijgen met Wout, Tim Merlier, Groenewegen, Jacobsen en wie weet nog meer. De Tourwinnaar zal en doet er uiteraard ook toe, evenals “le meilleur grimpeur” en het groene tricot, afijn we wachten maar af. Natuurlijk is ook de Giro winnaar voor EL een pracht affiche, hoop doet leven. De organisatie zal keihard haar best doen om er weer een pracht wielerpeloton van te maken. Er zal, zoals dat in wielertermen heet, volop weer aan de boom worden geschud, een chasse patate is denkbaar, De steentjes gaan eruit getrapt worden, gaatjes zullen worden dichtgereden, d’r op en d’r over ,en a.u.b. geen valpartijen. Wie zal ribbedebie zijn, oftewel wie is ontsnapt, wie is er afgepierd, vragen en oplossingen die op 14 augustus a.s. allemaal beantwoord zullen worden. Ik wens u fijne Paasdagen, een goede gezondheid, veel kijkplezier met al de koersen en tot 14 augustus op het “circuit d’Etten-Leur”, dat mag u niet missen.

Hans Meesters

Foto : Frank de Geest