Het wielerpeloton heeft zich weer volop in beweging gezet, vele wedstrijden zijn al gestreden, met name in het buitenland. Het virus heeft nogal wat gaten in het programma gemaakt, maar geen nood de wieltjes zoeven weer. Met in achtneming van alle strenge voorwaarden werd menig klassieker toch nog op de t.v. gebracht en konden we genieten van de vele ontsnappingen, bergritten en sprints. Opvallend daarbij was dat onze Zuiderburen met Wout, Remco en nog een aantal andere coureurs de dienst uitmaakten, alleen niet altijd succesvol. Matje had er het “schijt” aan en reed zoal hij dat zelf wilde zijn wedstrijden, overwinningen bleven niet uit. Vanuit het mulle zand zo de weg op was voor hem geen probleem, het haarmiddel Alpecin deed hem zijn haren wapperen, waarbij Wout toch nogal eens zijn meerdere in moest herkennen. Op Sporza werd door Jose en Michel de loftrompet meerdere malen met luid gejuich geblazen, hetgeen niet altijd door de kijkers beneden Noord-Brabant in dank werd afgenomen. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat vergeten werd dat ook andere renners de palmares binnenhaalden, zoals Tim Merlier en om er nog maar twee te noemen Vervaeke, Dries De Bondt. Ik zal er best enkele vergeten, maar niet ook de damesploeg in het veld o.l.v. Ceylin del Carmen Alvarado .

Intussen is in NL in het Limburgse land de Amstel in bescheiden vorm verreden, al had deze koers niet de glamour van de vorige edities, maar er was tenminste een wedstrijd, al leek het meer op een veredelde kermiskoers. Bernal (ooit bij ons de grote trekpleister) liet zin klasse weer zien in de Giro en met Taco hadden we een pracht ritwinnaar. De door de Belgen zo bejubelde Remco moest vanwege een lelijke val al vrij vroeg naar huis, afijn hoop doet leven. En ze hebben daar in het koersland nog meer klasbakken in de toekomst, althans dat geloven ze. Zoals van Moer, Van Wilder, eigenlijk te veel om op te noemen. In NL hebben we uiteraard Arensman, van den Berg, Cees Bol, het zijn er maar enkelen, er zullen uiteraard meer talenten zijn dan in dit artikel omschreven, excuses daarvoor. Wie daarvan succesvol zal zijn in de nabije toekomst is nog afwachten, Nederland wordt gelukkig meer en meer een wielernatie. Het blijft echter in de hedendaagse praktijk en moeilijke opgave om de renners niet in levenden lijve te kunnen aanschouwen. Natuurlijk is het magnifiek dat we in een luie zetel al dat moois op de smalle bandjes kunnen volgen op het beeldscherm, maar je mist toch de finesse van de koers langs de kant. De cadans om renners aan te kunnen moedigen, het nuttigen van een gele rakker achter de dranghekken en het oh zo toegankelijk zijn van de pedaalridders.

Het is de afgelopen jaren nogal stil geweest in Etten-Leur op het gebied van “het spel op de wagen”. Alle mooie herinneringen vallen zodoende in het water, al zijn ze wel prachtig. Alle grote vedetten hebben ons prachtig omnium aangedaan waarbij vooral sponsoren de nodige centen in de lade brachten om ze te kunnen laten starten. Kijk voor de zekerheid maar op de website van de profronde Etten-Leur en je kunt weer genieten (helaas van het verleden). Maar, gelukkig, de versoepelingen nemen toe en wie weet wat ons deze zomer of nazomer nog gaat brengen, zeker nadat de Tour weer is volbracht. Hoop doet leven is het gezegde, dus laten we het daar maar op houden, zekerheid is niet te geven. Voorlopig moeten we het nog doen met t.v. beelden, het is tenminste wat en de zomer komt eraan.

Benieuwd wat Matje en Wout gaan doen in “la grande boucle” en wie weet wat Roglič, Pogačar en al die andere kanshebbers in hun mars hebben. We gaan het weer zien, de sprints, de berggeiten, de demarrages en helaas denk ik ook wederom de valpartijen. Wat dat laatste betreft hoop/wens ik dat die zoveel mogelijk uitblijven. Parijs is nog ver is een bekende zegswijze, maar nadert met rasse schreden in juni/juli 2021. En straks als we in EL weer de duizenden mogen ontvangen, wellicht in het najaar (wens is de vader van de gedachte) dan is alle ellende vergeven en vergeten. Wellicht zullen dan Matje, Wout, Remco en de gele, groene en bergtrui de klinkers weer doen “soigneren”. Het grootste en mooiste omnium van NL en Europa mag niet verloren gaan. Laat minister de Jonge maar eens voelen wat Etten-Leur op wielergebied betekent. Zet hem uit de wind, kan hij ook eens meemaken dat het wielervaccin bij ons het echte kopwerk is voor veel vermaak en vreugde voor alle wielerliefhebbers in NL en daarbuiten.

Hans Meesters

Foto : Ad van den Wijngaart