Het is er toch van gekomen, de Tour de France gaat alsnog van start. Op het moment van schrijven is het vrijdag 28 augustus 2020, een dag voor “Le grande depart”. Wat een wieler jaar is het geworden met al dat virus gedoe, veel besmettingen, te veel overlijdens en de sport lag compleet op zijn gat. Lege stadions, beperkt publiek bij de koers, afijn noem maar op, bijna niet te beschrijven. En hoe ver de grootste wielerwedstrijd van het jaar het brengt is maar de vraag. Parijs is nog ver inderdaad, ook vanaf Etten-Leur, ook een hele toer (hoe toepasselijk trouwens). En helaas moeten we door al deze ellende ook het mooiste sportevenement van Etten-Leur missen, namelijk ook onze koers. Afgelast vanwege de naam van het bekende Mexicaanse biermerk, maar dan smakeloos negatief. Alles werd in het werk gezet om het omnium door te laten gaan, maar door allerlei landelijke maatregelen kon dit niet doorgaan, te veel onzekerheden en te weinig mogelijkheden voor het publiek. Maar, volgend jaar, als aan al deze zaken een einde is gekomen kunnen we weer genieten van zoevende bandjes op de keitjes in het centrum, althans dat hopen velen onder ons. Zoals ik al schreef beleven we een triest sportjaar, geen Olympische Spelen, geen EK voetbal, strubbelingen bij de start van het betaalde voetbal, kortom schade genoeg. Maar, de TdF start dus alsnog met alle beperkingen, waardoor de t.v. Kijker in ieder geval alles goed kan volgen. We zullen de honderdtal campers en tiendduizenden op de de cols niet zien, het zal met veel geluk blijven bij tientallen. Renners die dagen vooraf in quarantaine moeten, meerde malen worden er testen uitgevoerd waarbij de angst om het hart slaat. Met andere woorden geen besmettingen a.u.b., laat de koers de koers zijn. De wedstrijd duurt 3 weken en het is maar af te wachten of al die weken compleet afgewerkt kunnen worden. De vrees bij renners, ploegleiders, technici, begeleiders en sponsoren is groot dat Parijs inderdaad te ver blijkt te zijn. Natuurlijk hoopt de echte wielerliefhebber dat we deze weken volop demarrages, beklimmingen en fantastische sprints gaan zien, de wens is de vader van de gedachte. Er zullen renners zijn die er “afgepierd” worden, de welbekende “”chasse patate” zal weer voorkomen en niet te vergeten “ervan onder muizen. Ribbedebie, ook zo’n Vlaamse wielerterm zullen we wellicht uit de mond van Michel en Jose horen, afijn keuze genoeg dus. De klimmers, sprinters en coureurs die “geparkeerd” staan zullen het beeldscherm vullen, dat kunnen we in ieder geval op het beeldscherm allemaal meebeleven. Het zal toch wel anders aanvoelen de Tour zo laat in het seizoen, maar deze koers is niet zomaar een kermiskoers. Vele kleppers zijn aanwezig en ze willen allemaal winnen of tenminste een van de vele truien veroveren. Het zijn geen koekenbakkers die de Franse wegen berijden, afdalingen bedwingen, kortom “de Ronde” zal in al zijn grootheid weer opstaan, hopelijk verlost van valpartijen, maar wel met spannende etappes, dat de beste zadelridder de palmares binnenhaalt, in wat voor tricot dan ook. Eerst maar eens zien wat de komende dagen gaat brengen, 3 volle weken hoop ik met veel plezier voor de kijker thuis. We kunnen de avondetappe volgen, maar ook tevens het programma “Vive le velo”van onze Vlaamse vrienden, dat zijn in ieder geval bonificaties.

Hans Meesters

Foto : Ad van den Wijngaart