GEEN Las Montage Holland PROFWIELERRONDE IN ETTEN-LEUR DIT JAAR.

Vanwege de corona maatregelen was er al een streep gezet door de Profwielerronde op zondag 9 augustus en deze week heeft het bestuur van de Stichting Wielersport Etten-Leur met pijn in het hart en na lang wikken en wegen moeten besluiten dat ook een andere datum dit jaar niet realistisch zal zijn. Deze beslissing hebben we zo lang mogelijk uitgesteld om in ieder geval alle mogelijkheden om de Las Montage Holland profwielerronde toch door te laten gaan grondig te onderzoeken.

Het is nog uiterst onzeker of er na 1 september weer grootschalige evenementen georganiseerd mogen worden en als dat al zal worden toegestaan, dan zal de anderhalve meter maatregel hoogstwaarschijnlijk van toepassing blijven.

“Die anderhalve meter samenleving vormt een te groot struikelblok om een Profronde met de kwaliteit zoals men dat van ons gewend is te organiseren. Er komen doorgaans zo’n 20.000 toeschouwers op ons evenement af en zie die langs het parcours maar eens op anderhalve meter van elkaar te houden. Nog los gezien van de toeschouwers in de cafés, de terrasjes, op de tribune en in ons VIP-dorp “aldus voorzitter Ronnie Buiks. Verder is onze grote kracht de toegankelijkheid van de renners.

Toeschouwers, sponsors en hun gasten kunnen bij ons altijd met de renners in gesprek, op de foto, via een meet & greet en ook op ander manieren. Ook dat is met deze anderhalve meter maatregel absoluut niet realiseerbaar.
Verder is het nog maar de vraag of er überhaupt een geschikte datum voor ons evenement gevonden zou kunnen worden, hoe gaat de wielerkalender er dit jaar nog uitzien, kan er sowieso nog gefietst worden is ook de grote vraag en welke renners zijn er op welk moment beschikbaar en bereid naar Etten-Leur te komen? Buiks: “In Etten-Leur gaan we voor het hoogst haalbare, we gaan altijd voor de toppers, daar staan we om bekend en dat heeft er mede voor gezorgd dat we het grootste en mooiste wielerevenement van Nederland en omstreken in huis hebben”. Het wielerprogramma voor de rest van het jaar is op dit moment uiterst onzeker. Duidelijk is wel dat, mocht de Tour de France doorgaan, er na die Tour nog allerlei andere belangrijke wedstrijden, zoals een WK, een Giro en enkele klassiekers op de agenda zullen komen. Daardoor is het moeilijk om een nog “vrije zondag“ te vinden waarin we onze ronde zouden kunnen organiseren. Aan een zondag willen we graag vasthouden, dat gaat dus heel moeilijk worden. Maar mocht dat wel lukken, dan nog blijven er te veel onzekerheden over om een kwalitatief goede organisatie neer te zetten.

Tot slot, nog een belangrijk argument. Mag je in deze grote tijden van onzekerheid nog iets van je sponsors verwachten? Zij zijn het immers, die het organiseren van een evenement van deze omvang mogelijk maken. Een aantal sponsors, waaronder onze hoofdsponsor Las Montage Holland, had hun steun al toegezegd. Daar zijn we hen zeer erkentelijk voor en het zegt iets over het vertrouwen wat men in ons heeft. We hopen dat de economie na deze crisis snel zal herstellen en dat we volgend jaar in goede gezondheid op een normale manier en met steun van al onze sponsors weer een schitterend evenement op poten kunnen zetten. Daar gaan we met zijn allen voor! Helaas zit dit er in 2020 niet meer in.