Geen enkele klassieker ging door dit voorjaar, enkel Parijs-Nice werd met veel terughoudendheid nog wel gereden. Maar dat was het dan allemaal wel, de koersfiets kon de schuur in, “wedstrijden “op de roller kwamen tevoorschijn. Voor sommigen renners een uitkomst, weer anderen hadden zoiets vandaar pomp ik de bandjes niet voor op”. Wat een leegte qua vermaak voor al die liefhebbers van “het stalen ros” (tegenwoordig carbon), voetbalstadions blijven leeg, kortom de” (sport)wereld draait momenteel niet echt door”. Geloof me maar, het is echt een groot gemis, ook de t.v. staat in de “Lock down”, geen enkele wedstrijd is live nog te volgen, alles ligt stil. Ja, de virtuele Zwitserse Ronde is o.a. te zien, maar dat zet echt geen zoden aan de dijk qua beleving van het echte werk. Zoals “Peter de Grote” (Sagan) al liet opmerken, ”ik ben een coureur van de weg, niet van een beeldscherm”. Uiteraard is zo’n p.c. race voor veel wielerliefhebbers een schrale troost, echter je mist de Vlaamse wegen, de heuvels, de bergen, de massa’s volk langs de weg en zeker de commentatoren zoals we die allemaal kennen. Het kan zijn dat menig klassieker nog wordt ingehaald in het najaar, maar alleen als het virus is “uitgeroeid” en er geen gevaar voor besmetting meer is. Ben daarom benieuwd of “La Grande Boucle” eind augustus de Franse wegen weer zal “teisteren” op een positieve manier. Het is tenslotte het grootste spektakel op de smalle bandjes ter wereld en de trots van Prudhomme mag niet verloren gaan. Nu is de Franse president de heer Macron niet mals en zal het daarom niet nalaten, als het virus nog te veel aanwezig is, om ook de uitgestelde wedstrijd te annuleren. Dat kan weer gevolgen hebben voor de dan nog op te starten Giro of Vuelta en wat dat laatste betreft zeker voor West-Brabant. Er zit niks anders op dan af te wachten en te hopen dat dat “beestje” zo snel mogelijk verdwijnt en het normale leven (wat dat dan ook is) weer op te pakken is. Bij ons in Etten-Leur werd de Servais Knaven Classic ook al in de ijskast gezet vanwege de landelijke maatregelen en het is echt te hopen dat ’s werelds mooiste en grootste omnium hier later nog doorgang kan vinden. Het wordt echt duimen, alles afhankelijk van de pandemie met de naam een bekend biermerk. En laten we eerlijk zijn, al die retro koersen op de buis daar word je ook niet vrolijk van, de uitslag e.d. Is tenslotte al lang bekend. Komt nog bij dat verleden nu niet telt, het is de toekomst die geldt, iedereen wenst dat dit gedoe van thuiszitten (“blijf in uw kot”) snel een einde kent. Zelf hadden we al een camping gereserveerd in de Vogezen waar we met de camper naar de Tour zouden gaan. Een verblijf daar tijdens de individuele tijdrit naar die mooie naam van de berg “La Planche des Belles filles”, daar keken we reikhalzend naar uit. We hebben de data maar verlengd in afwachting wat komen gaat, “oui ou non”. Zoals ik al schreef het is een stille tijd, geen evenement mag doorgang vinden, zelfs de jaarlijkse zomerkermis in het centrum is afgelast.

Je zou bijna de slogan van de kermis gaan gebruiken om al de mensen nog een plezier te doen, namelijk “Vermaak is onze taak”. Dat geldt uiteraard ook voor het wielrennen, maar zeker ook voor al de horecazaken die nu een bordje “closed” op de deur hebben hangen. De scholen gaan voorzichtig weer open, de wens is dat veel zakelijke problemen ook snel worden opgelost. Ik wens de organisatoren van ons eigen wielerspektakel in deze quarantaine dagen dan ook heel veel sterkte toe met hun besluit wel of geen spektakel in ons centrum. Het zal niet makkelijk worden om al de vedettes aan de start te krijgen, laat staan of de bandjes weer zullen zoeven. Duizenden kijken er naar uit, sponsoren doen schietgebedjes en de bierkranen moeten open. Een bedevaart naar de grot in Sint Willibrord kan wellicht helpen met de vrolijke finishmuziek van de Tour erbij. Op het moment van dit schrijven is er nog niks zeker, alleen het “opgehokt” zitten gaat echt vervelen, we lijken wel op een duiventil. Die gevleugelde vrienden willen ook graag gelost worden om de vrije vlucht te nemen. Vandaag de dag verkeren we nog in een soort barrage, we willen weer echte bergetappes zien, demarrages, het gedokker over de kasseien, afzien bij de beesten, jagen achter de koplopers, kortom koers. We willen de NL-coureurs weer zien wegkletsen, weer zien counteren, de derailleur zien geselen, een etappe zien winnen, de gele trui zien dragen, klasbakken willen we zien. De wens is de vader van de gedachte, laat dat ook voor onze koers zijn(eventueel) in het najaar, we kunnen gewoon niet zonder. Dranghekken moeten weer worden geplaatst, de Groten” weer op het “schavot”, de viptent uitpuilend van de mensenmassa. Jawel er is nog hoop, de pedaalliefde moet blijven heersen, plafonneren doen we niet, ”Vive Le Velo”. Een tandje erbij kan geen kwaad, laten we daarom een treintje vormen zoals dat zo mooi heet in wielertermen, de sprint wordt al aangetrokken.

Hans Meesters

Foto : Ad van den Wijngaart