Het virus heeft ons en de sportwereld goed te pakken, het wordt zo langzamerhand een dilemma. Ziekenhuizen liggen overvol, artsen en verplegend personeel werken zich een slag in de rondte om maar te zwijgen van al die mensen die onze levensstandaard hooghouden. Het is bijna niet te geloven, maar onze dagelijkse bezigheden zijn in een hoekje gedrongen en vele bedrijven liggen plat of er wordt thuis gewerkt, scholen zijn gesloten. Onwezenlijk eigenlijk, maar het is nu eenmaal een wereldlijk probleem dat virus en het einde is, helaas, nog niet in zicht. Wat de sport betreft, competities zijn uitgesteld, grote kampioenschappen worden wellicht nog gespeeld volgend jaar en wielerwedstrijden hebben “lekke banden” zonder dat daar een mekanieker bij kan. Al die voorbereidingen voor de Vlaamse klassiekers en al die andere grote wedstrijden staan op “lock down”, kortom wat een gedoe allemaal. Parijs-Nice werd nog gereden, maar het was alsof je naar een spookkoers aan het kijken was. Diverse ploegen zagen ervan af, vele renners zochten de thuissituatie op, het was een koers die eigenlijk maar half werd gereden. Gelukkig zond Sporza nog rechtstreeks uit, zodat wielerliefhebbers toch nog een beetje aan hun goesting konden komen, vreemd was het allemaal wel. Het is heden ten dage dus een wielerloos tijdperk, renners weten ook niet waar ze aan toe zijn, ze trainen wel zover als dat mogelijk is, maar waarvoor? De vraag is zelfs of het grootste spektakel, de Tour, nog doorgang zal vinden, de twijfel neemt toe. De maatregelen in Frankrijk zijn niet mis, je mag de straat niet op, het is oorlog zoals president Macron het verwoorde, maar dan tegen een onzichtbare vijand. Sportliefhebbers zijn gewend om in de weekenden voor de t.v.  Te zitten of gewoon wedstrijden bij te wonen, echter vandaag de dag is dat onmogelijk. De verveling zal gaan toeslaan, de eerste dagen zal het nog wel gaan, maar daarna? Het herhalen van sportevenementen uit het verleden gaat ook na verloop van tijd niet meer leuk zijn, dat hebben we allemaal wel al eens gezien of gehad. Overigens biedt Extra Time bij Sporza nog wat vreugde, aangezien daar het heden en verleden volop de aandacht krijgt, het is tenminste wat. Afstand bewaren is het devies, maar hoe doe je dat als je zelfs geen bezoek mag brengen aan opa en oma of de kleinkinderen? Sporten mag wel, liefst alleen, maar al die recreatie renners die in het weekend allerlei trips maken met als afsluiting een lekkere pint, zien ook hun plezier in duigen vallen. Het is nog maar de vraag of na 6 april alles weer normaal kan zijn, de hoop daartoe is minimaal omdat ook in die maand al evenementen in de prullenbak zijn verdwenen.

Jammer, maar helaas, het zij zo en de koers die we moeten varen is als een klassieker zonder coureurs. Immers het gaat erop lijken dat we meer en meer van elkaar verwijdert worden gezien de landelijke maatregelen. En een koers zonder renners is als een biertje zonder schuimkraag, plat gezegd een dooie boel dus. Maar gelukkig komt aan al deze miserie een eind straks, alleen wanneer is nog maar de grote vraag. We gaan de zomer tegemoet en de verwachting is dat dit virus zal uitsterven en dat de koers weer volop met coureurs velen zullen doen genieten. Ik verheug mee daarom maar op het gegeven dat na slechte tijden er ook weer goede tijden zullen komen. De ploegen zullen weer bij elkaar komen, de bandjes weer opgepompt, de massageolie weer op de benen gebracht en renners zullen met volle vreugde starten. Het gaat goed komen, zeker weten, de tijd zal het leren. We gaan straks weer aanklampen, bergen zullen weer beklommen worden en danseuse, er zal een snok aan worden gegeven. Er zal weer een sprint volgen, de leiderstrui wordt weer aangetrokken, de pedaalliefde zal overheersen, waaiers zullen weer worden getrokken. Laten we de wens uitspreken dat ook op 9 augustus 2020 het mooiste en grootste criterium/omnium bij ons in Eten-Leur een spervuur van demarrages zal geven, het feest mag niet ontbreken. Tot dat moment maar even op een tijdrit van hoop leven, Etten-Leurs mooiste zal herleven.

Hans Meesters