Foto : Ad van den Wijngaart

Het wielerjaar 2019 zit er weer bijna op als ik dit artikel schrijf. Alhoewel, in de modder wordt er nog volop geploeterd, waarbij Mathieu de boventoon voert. Zowat iedere cross waar hij aan de start verschijnt devalueert hij de rest tot ´meerijders´. Die ene keer dat hij verliest doet hij de Belgen een groot plezier, acht denk hij dan, laat maar zitten. Zo komen er tenminste nog ´spectateurs´ naar de wedstrijd om volop bier te drinken en naar mij te kijken. Zo hou ik het zogenaamd spannend voor Iserbyt, Aerts en Hermans en al die andere Vlaamse bijters. Ik zeg dan maar dat ik een zware training achter de rug heb, komt wel goed. En jawel, in Overijse lapt hij het hele peloton weer aan zijn laars, geen schijn van kans hadden de andere coureurs voor hen waren de druiven zuur.

Het afgelopen jaar was hij ook succes vol op de weg, hij won Dwars door Vlaanderen, Brabantse Pijl en de mooiste, de Amstel Gold race. Hij werd ook nog eens Europees kampioen op de weg en het eindklassement in ´Brexitland´ Groot-Brittannië. Daarna klom hij op de mountainbike, en declasseerde er diverse ´mannekes´ (Europees kampioen o.a.). Een triest gebeuren was er in de herfst toen hij zijn opa Poupou verloor, zijn grootste fan die beweerde dat hij een kandidaat winnaar was van de Tour, we zullen afwachten.

Genoeg over NL grootste coureur van dit moment, nu een klein overzicht van het afgelopen wielerjaar. De Nederlandse ploegen behaalde mooie resultaten in zowel de Giro als de Tour, waar Kruiswijk een pracht derde plaats veroverde. Tom Dumoulin kon het dit jaar niet waarmaken vanwege diverse blessures en zijn onvrede bij Sunweb, hij gaat naar Jumbo-Visma. Bij de klassiekers was er de pracht palmares van Bauke, (Lombardije) hetgeen niemand had verwacht. Ik heb het hier alleen over de NL-renners, de (goede) buitenlanders laat ik buiten beschouwing, dat wordt te veel om te vermelden. De Tour had een mooi begin met het geel voor Mike Teunissen, iedereen was in rep en roer, wat volgde was de derde plaats voor Steven zoals vermeld.

En dan uiteraard nog onze eigen koersen zoals de SKC en de grote profronde van EL. Wat een festijn was dat weer met zowat alle groten van de Tour en Giro o.a. aan de start. Zo´n 20.000 wielerliefhebbers achter de dranghekken en het mooie weer maakte het tot een spektakel dat zijn weerga niet kende. War hebben we weer genoten, zelfs een lekkend vliegtuig kon de pret niet drukken en kwamen Sagan, Kruiswijk en Viviani nog net op tijd voordat het startschot van de tijdrit klonk. Dat ze zich in de auto moesten verkleden wist eigenlijk niemand, dat deed er niet toe, ze waren er. Peter´de Grote´vormde wel het hoogtepunt voor de toeschouwers, vriendelijk als altijd deelde hij met genoegen en een grote glimlach handtekeningen en selfies uit, geen probleem. Carapaz kwam ook nog even om de hoek kijken, hij de winnaar van de Giro beleefde echter geen al te fijne race vanwege een´chute´.
De derailleurs klonken als het carillonspel, de bandjes zoefden over de klinkers van het centrum, de muziek speelde dat het een lieve lust was, het bier vloeide rijkelijk. Bij de viptent was het een komen en gaan en ook daar bleef de tapkraan lopen, ´volle bak´. Zaken werden er natuurlijk ook gedaan en het bestuur van ´onze´ronde gloeide van trots, wat een feest was het weer. En laten we a.u.b. alle vrijwilligers niet vergeten die op de dag zelf en daarvoor al volop bezig waren met het vervolmaken van het parcours e.d. De sponsoren maken zo een dag mogelijk en daarvoor gaat natuurlijk ook onze dank uit. Volgend jaar op 9 augustus 2020 zullen de ´grote mannen´ weer aan de start verschijnen, wellicht met enkele deelnemers van de Vuelta (komt ook nog langs EL), die start namelijk pas op 14-8. Ook zijn in 2020 de Olympische spelen met wellicht, net als enige jaren geleden, de goudenmedaillewinnaars aan de start bij zowel de heren als bij de dames. We wachten het allemaal maar af, succes is bijna verzekerd, komt allemaal weer goed. Voorlopig genieten we nog na van al dat moois wat op wielergebied 2019 schonk. Om het allemaal op te noemen zou een artikel zo groot als een krant nodig zijn, laten we dat maar bewaren voor volgend jaar met de koerskrant. U allen een pracht 2020 toegewenst met vooral goede gezondheid, veel plezier langs het parcours en om met een fantastische wielerterm te eindigen, we gaan de spurt weer aantrekken voor 2020, de cadans is er, het eindschot is ingezet.

Hans Meesters