Foto : Guido de Meyer

Er is eigenlijk al genoeg geschreven over het ongemak m.b.t. het vervoer van de drie renners die uit Monaco moesten komen. Toch nog even terug naar dat moment, want de woorden van Ronnie ´het zal toch niet´ brachten geen vrolijke gezichten op dat moment. Echter enkele ogenblikken later kon speaker Kees Maas en de voorzitter Peter de Grote, Steven Kruijswijk en onze Italiaanse vriend Viviani verwelkomen. Het was weer gelukt, het wielerpubliek glansde, het centrum liep vol, welaan het spektakel kon beginnen. Egan Bernal, dat kleine manneke uit Colombia was de dag tevoren al in EL waar hij met diverse sponsoren een vorkje prikte in restaurant De Zwaan voor het goede doel (ALS bestrijden, met dank aan Rob Rasenberg). Maar goed, de morgen begon met een trieste blik naar de hemel, het regende en dat was nu juist niet de bedoeling. De funklasse ging er weer tegen aan, de prominenten reden zowat de klinkers uit de weg, de Dikke Banden race met al de schoolkinderen was een genot om naar te kijken. Op de tanden bijtend, puffend en zwoegend werd het parcours bedwongen, de bandjes zoefden over het, helaas, natte wegdek. Het festijn met de loopfietsen kende zijn weerga niet, wat een pracht zicht met al die kleintjes om 75 meter te overbruggen. En gelukkig werd het intussen alsmaar droger, zelfs de zon prikte door het wolkendek en achter de dranghekken en in de VIP-tent stroomde de mensen toe.

Wat is het toch mooi dat renners alle tijd nemen om handtekeningen te plaatsen, selfies te maken, kortom dat is het fijne van de koers. Het oude bekende gezegde uit de Romaanse tijd ´geef het volk brood en spelen´ vierde hoogtij en dat in de positieve zin van het woord. Nog maar net uit de auto gestapt, omgekleed en al, gaan de toppers van start op het Raadhuisplein voor de tijdrit. Het krioelt van het volk, ze willen allemaal een foto maken van hun held, een handtekening, of ze gewoon een hand geven, het kan niet op. De toegankelijkheid van de renners is een groot goed, in tegenstelling tot voetballers die afgezonderd zijn van het publiek. Wat een weelde is dat toch om oog in oog te staan en ook nog een babbeltje te kunnen maken met al die Tour vedetten. Bij het perscentrum komen de journalisten aan, ze verheugen zich al weer op een prachtige koersdag. Onze Slowaakse fotograaf die al voor de vijfde maal EL bezoekt heeft een geschenk bij zich voor Sagan, en prachtige foto in groot formaat. Intussen prikt de zon steeds meer en meer door het wolkendek, af en toe een beetje nattigheid, maar dat zijn peanuts, het feest gaat gewoon door. Van heinde en verre komen de wielerliefhebbers genieten van al dat moois wat EL te bieden heeft. Speaker Kees en Johan moedigen de renners-rensters aan als ware het hun eigen zoons en dochters. Na de tijdrit volgt dan de rit in lijn en als kers op de taart de puntenkoers. De toppers laten het publiek genieten van een pracht strijd, aangewakkerd, nogmaals, door de kwinkslagen van de speakers en zwaaiende supporters langs de kant.  Nog nooit zoveel Colombiaanse vlaggen en supporters in EL gezien overigens, wel schitterend. De ronde missen hebben er een zware dagtaak aan om de winnaars te voorzien van zoenen en bloemen, ook zij kennen geen vermoeidheid. De dameskoers als intermezzo geeft weer dat we in NL over enorme talenten beschikken, ze buffelen, ze counteren, de derailleurs staan roodgloeiend. Langs het parcours en bij de horeca en op het Raadhuisplein vloeit het gerstenat volop en de DJ en de band gooien er nog een schepje bovenop, wat een festijn. Het voert te ver om al de klasbakken te noemen die in EL de klinkers en het asfalt lieten ´zweten´, daarvoor is het rennersveld te knap en te gevuld met superbenen.

Het podium geeft wederom weer dat we hier in EL te maken hebben met het grootste en mooiste omnium-criterium van Europa of zoals Tom Dumoulin vorig jaar zei, van de wereld. Een fantastisch compliment voor de organisatie, voor de vrijwilligers die al dagen in de weer waren om dit mogelijk te maken. Niet vergeten uiteraard de talloze sponsoren die dit feest geweldig ondersteunen, zij zijn in feite zo´n beetje de ´koersdirecteuren´. De wielerronde van EL staat weer op de kaart, de zadelridders hebben gebracht wat verwacht werd, het dak ging eraf, laat dat de epiloog zijn van zondag 18 augustus 2019, op naar 2020. No.14.

Hans Meesters