foto : Guido De Meyer

De organisatie van de TechnoGroup profwielerronde maakt dit jaar opnieuw waar dat de winnaar van de Tour de France in augustus in Etten-Leur is te zien. De pas 22-jarige Egan Bernal die met zijn eindzege historie schreef voor zijn vaderland Colombia, verschijnt zondag 18 augustus in de gele trui aan de start. De komst van Bernal wordt mede mogelijk gemaakt door Las Montage Holland.

Met zijn deelname aan de profronde van Etten-Leur treedt Bernal in het spoor van zijn ploeggenoten Chris Froome en Geraint Thomas (nu tweede) die van 2015 tot en met 2018 succesvol waren in de Tour. De op dit moment van een zware blessure herstellende Froome won de Tour drie jaar achtereen. Geraint Thomas was vorig jaar, toen nog in de kleuren van het team Sky, de sterkste.

Extra bijzonder aan de eindzege van Bernal is, dat hij daarmee de op één na jongste renner aller tijden is geworden die dit in ’s werelds grootste wielerevenement voor elkaar heeft gekregen. Ook de manier waarop zal voor eeuwig als bijzonder aan de wielerhistorie worden toegevoegd. Bernal maakte het tijdsverschil in het algemeen klassement in de voorlaatste bergrit naar Tignes.  Die Alpenrit werd door hagel, sneeuw, blubber en overstromingen voortijdig stilgelegd. Bernal was op dat moment hard op weg naar de ritzege en het geel.  Deze Tour de France was pas de 2e deelname aan een grote ronde van Bernal.

Vorig jaar lukte het Etten-Leur om de nummers één tot en met vijf uit de Tour de France aan de start te krijgen. Eerder al wist de organisatie zich te verzekeren van de komst van Steven Kruijswijk, die op indrukwekkende wijze derde werd in de Tour, en Peter Sagan, die dit jaar recordhouder werd door voor de zevende keer de groene trui te winnen. Daarnaast is ook de roze trui, winnaar van de Giro, de Ecuadoriaan Richard Carapaz en de kersverse Europees kampioen Elia Viviani van de partij in Etten-Leur. Daarmee wordt het deelnemersveld van het vorige jaar wederom minimaal geëvenaard dan wel overtroffen!