Foto : Ad van den Wijngaart

In juni was hij als directeur van de ZLM-tour al even in Etten-Leur. Volgende week zondag (18 augustus) keert Jean-Paul van Poppel terug als oud-wielrenner. Als voormalig drager van de groene trui in de Tour de France is hij vanaf 12.25 uur te zien in een wedstrijd voor prominenten.

Met 22 overwinningen in één van de drie grote rondes, is de in Tilburg geboren sprinter nog altijd Nederlands recordhouder. Alleen al in de Tour van 1988 kwam de nu 56-jarige Van Poppel tot vier ritzeges. Geen enkele andere Nederlandse renner was zo succesvol in één ronde.

In totaal won Jean-Paul van Poppel negen keer een rit in de Tour. Dat is er eentje minder dan Jan Raas, Gerrie Knetemann en Joop Zoetemelk achter hun naam hebben.

Ook de begin deze maand 59 jaar geworden Steven Rooks behoort 18 augustus tot de deelnemers in Etten-Leur. Rooks was in de jaren tachtig een voortreffelijke klimmer. Dat leverde hem in de Tour de France van 1988 de eindzege (bolletjes) trui op in het bergklassement. Als beroepsrenner was Rooks in de jaren negentig ook meerdere malen Nederlands kampioen.

Met Van Poppel en Rooks komt het aantal dragers van een trui in de Tour op vier. Eerder al wist de organisatie zich te verzekeren van de komst van Joop Zoetemelk (Tourwinnaar in 1988) en Eddy Bouwmans, die in 1992 als beste jongere de laatste Nederlandse winnaar was van de witte trui.