Foto : Petra Huijsmans

De Rode Lantaarn in EL, kan het nog mooier, neen dus.

Het was me de Tour de France voor Sebastian Langeveld wel dit jaar, ook zijn team EF Education First Pro Cycling Team maakte geen grote uitslagen. Maar niet getreurd, ook de laatste plaats geeft publiciteit en in de criteria is deze plek graag gezien. Sebastian is al meer dan 13 jaar prof en heeft intussen diverse ploegen gehad, het begon met de Grand Prix Pino Cerami en daarna het eindklassement in de Sterelektro Tour. Vele mooie uitslagen zouden nog volgen, waaronder de Omloop van Het Nieuwsblad (1e) en het NL-kampioenschap in 2014.

Zijn top tien plaatsen zijn niet op een hand te tellen, laat staan twee, dat geldt voor de klassiekers en in de grote rondes. Hij ontkwam ook niet aan valpartijen die dan zijn seizoen in de war gooiden, maar een mooie derde plaats in Parijs-Roubaix in 2017 gaf aan dat hij het koersen nog niet verleerd was. Hij reed ook diverse WK wedstrijden, maar daar speelde hij geen grote rol van betekenis. Dit jaar 2019 eindigde hij nog wel 15e in de Omloop van het Nieuwsblad (voor mij nog steeds de Omloop van Het Volk).

Dit jaar was dus de 155e plaats in het Algemeen Klassement van de Tour de France zijn eindpunt, de rode lantaarn zoals dat in wielertermen heet. Vroeger kreeg men dan een echte ouderwetse rode lantaarn, maar daar is men van afgestapt.

Hij zal bij ons in EL wel aanklampen, wellicht aanzetten tot een ontsnapping, afzakken zal hij beslist niet doen, dat is voor de Tour de France dit jaar al genoeg geweest.

Hans Meesters