Foto (2008) Ad van den Wijngaart

Etten-Leur – Oud-Tourwinnaar Joop Zoetemelk is zondag 18 augustus te bewonderen tijdens de TechnoGroup profwielerronde van Etten-Leur. Hij behoort tot de oud-profs en prominenten die vanaf 12.25 uur een half uurtje in actie komen.

De organisatie hoopt zoveel mogelijk renners naar Etten-Leur halen die in het verleden een bijzondere trui gedragen hebben in de Tour de France. Van de in Frankrijk wonende Joop Zoetemelk weet natuurlijk iedere wielerliefhebber dat hij in 1980 na Jan Janssen voor het tweede en voorlopig laatste Nederlandse Tour-succes heeft gezorgd. Op 3 december wordt Joop 73 jaar.

Ook Eddy Boumans (Aarle-Rixtel, 51 jaar) komt naar Etten-Leur. Hij was in 1992 de laatste Nederlandse winnaar van de witte trui, een prijs die toekomt aan de beste jonge renner in het algemeen klassement.
Voor winnaars van andere kleur truien moeten we verder de historie in. De in 1953 ingevoerde groene trui (puntenklassement) werd in de jaren zestig drie keer door een landgenoot gewonnen. Steeds was het dezelfde renner: de inmiddels 79-jarige Jan Janssen.

De bolletjestrui voor de beste klimmer kwam twee keer bij een Nederlandse renner terecht. Daarvoor moeten we terug naar 1988 (Steven Rooks). Zijn PDM-ploegmaat Gert-Jan Theunisse won die trui een jaar later.

In de jaren tachtig is ook de rode trui gedurende zeven jaar onderdeel geweest van het prijzencircus in de Tour. Die trui hing om de schouders van de meest succesvolle renner bij de tussensprints. Drie Nederlanders kwamen daarmee in Parijs op het podium: Jacques Hanegraaf (1984), Gerrit Solleveld (1986) en Frans Maassen in 1988.

De Ierse sprinter Seán Kelly was in 1983 en 1989 zowel de eerste als de laatste winnaar van de rode trui.