De EL-kermis is alweer een aantal weken voorbij, hittegolven passeerden ons aan de lopende band, kortom het wordt augustus, de zomermaand, de koersmaand. De grote klassiekers zijn achter de rug, de Giro kwam voorbij, de Tour de France is op het moment van dit schrijven nog volop bezig of gaat beginnen. Jawel op 18 augustus loopt EL weer vol met wielerliefhebbers die zijn weerga niet kent. En dat voor de 13e keer, laten we het maar het geluksgetal noemden, geen flauwekul met negatieve geluiden. De groten der wieleraarde zullen zich weer melden op de klinkers en het asfalt in het centrum van ons koersdorp, we kijken er met volop spanning naar uit. De dikke bandenrace, liefhebbers en dames zullen weer aan de boom schudden, er zal gebuffeld worden, een chasse patate is niet uit te sluiten.  Met als hoogtepunt natuurlijk het omnium voor de profs, waarbij de rondemissen nu al staan te popelen om de winnaar(s) te zoenen. De eerste rensters van de ploeg `Knaven´hebben zich al gemeld en komen met 7 wellicht ´de dans leiden´.

De afgelopen jaren heeft de profronde EL zich kunnen ontwikkelen tot de grootste en mooiste wedstrijd van NL en dat mag gerust een unicum worden genoemd. Talloze kampioenen hebben zich in de voorgaande jaren aan het wielerpubliek hier gepresenteerd en dat waren niet de minstens. Voor een goed overzicht raad ik u aan eens op de website te kijken van dit spektakel, u zult versteld staan. Wat een kanjers zijn hier verschenen, mede dankzij de vele sponsoren en de inzet van de vele vrijwilligers en bestuur. Het kon en kan niet op, zo ook dit jaar zullen er weer veel vedetten aan de start verschijnen. Wie, dat kan ik op dit moment van schrijven nog niet zeggen, maar wees ervan overtuigd dat dit wederom zal lukken. De drie truien, zoals de organisatie dat zo graag heeft, uit welke ronde dan ook, zullen het peloton met al de pedaalridders weer bevolken. Wat zullen er weer duizenden wielerfanaten langs het parcours staan, hun helden aanvoeren en wat zal de VIP-tent weer genieten van al dat moois. Waarschijnlijk krijgen we ook een nieuwe winnaar van de Tour te zien als andere jaren, hoewel vorig jaar 2018 was Thomas ook de beste. Het was een geweldig startveld in 2018 met de eerste vijf van la grande Boucle, nog nooit vertoond in NL, wat een genot was dat. Jaren begroetten we al de bolletjestrui, de groen trui, de witte trui, de roze trui, afijn te veel om op te noemen. Een bonificatie voor het organisatie gebeuren is daarom wel op zijn plaats, zij hebben intussen de cadans wel te pakken. Ik ga hier niet alle winnaars opnoemen, maar dat het klasbakken waren is niks teveel gezegd, hun derailleurs draaiden overuren. En het mooiste van dit alles is dat je met deze flyers gewoon op de foto kunt of met hen een babbeltje maken, ongekend in de sportwereld. Telkens als de coureurs EL aan doen geven ze blijk van een enorme goesting, sommigen maken de koers al hard in de eerste ronde. Je zou bijna kunnen zeggen dat de hel van het Noorden (Parijs-Roubaix), de kasseiklassieker, een springplank is voor EL. Beetje overdreven, ok, maar, een tandje erbij hier op het EL-grondgebied is zeker niet ondenkbeeldig. En wat te denken van al de voorbereidingen door al deze vrijwilligers zoals ik al schreef. Maanden van vergaderen, coureurs vastleggen, het parcours in orde maken gaan hieraan vooraf. Want veiligheid voor alles, de weg moet ´glad´ zijn, geen hindernissen, en a.u.b. geen valpartijen, EL moet net zoals de RVV en Brabants en NL mooiste zijn, de zadelridders zullen zich tonen en de zweep erover leggen. Het is een groot feest wederom op 18 augustus a.s., wees daarvan zeker (en vast, zoals onze zuiderburen zeggen). Nog enkele weken geduld en het centrum van EL zal weer de wielersport doen ´knallen´ demarrages zullen er komen, door kachelen is het devies. Daarom wees a.u.b. welkom in wielerdorp EL op 18 augustus, vermaak is gegarandeerd en de vele terrassen zorgen voor een natje en een droogje. Kijk voor het complete programma op de website www.profwielerrondeetten-leur.nl.

Geniet ervan en ik dank de vele sponsoren alvast om dit allemaal mogelijk te maken, het spel is op de wagen.

Hans Meesters