Wellicht zou je dit grote evenement, dat ook weer Etten-Leur aandoet, ook zo kunnen noemen. Diverse pro-tourrenners, c.q. ploegen zullen op 21 juni het Raadhuisplein en de Markt bevolken om de rit naar Buchten aan te vangen. Voor de zoveelste maal doet een pro-tour ons dorp aan, met dank aan de Profronde Etten-Leur die de coureurs weer op 18 augustus het asfalt en de stenen in het centrum zal laten geselen. Deze ronde staat bekend als de grote sprint ronde en als voorbereiding voor ´La grande Boucle´, ofwel de Tour de France. De sprintploegen zoals Jumbo-Visma en Lotto-Soudal komen met hun kanjers zoals Dylan Groenewegen, en Caleb Ewan. Ze zullen worden ´begeleidt´door hun treintje om zodoende op de juiste plaats te zitten om de zegebloemen binnen te halen. En daar doen ze het allemaal voor, zij zullen de sprint aantrekken, sommigen zullen niet kunnen volgen en zullen zoals dat in wielertermen heet net niet aan het stuur kunnen hangen. Afzien zullen ze zeker, vluchtpogingen zullen worden ondernomen om de snelle mannen geen kans te geven, alles op een zakdoek. Bonificaties zullen niet zomaar gewonnen worden, bijten en het grote buitenblad zal weleens de beslissing kunnen inluiden. Deze ronde is dan wel niet de grootste van de pro tour, maar wees gerust, de tubes zullen er worden opgegooid, ook hier geldt de dood of de gladiolen. Gelukkig zal bij de start van deze etappe eerst een neutrale ronde volgen door EL, waardoor het publiek de renners goed kan zien.

Ik had het over de grote sprinters, maar ik sluit een verrassing zeker niet uit, zo ook acht ik Cees Bol (Sunweb) als overall winnaar niet uit. En tijdens de koninginnenrit zal Thomas de Gendt (als die start, je weet maar nooit) zijn benen niet sparen op de ´bergen´ daar, hij is een renner die met een lange ontsnapping en de juiste cadans de cotes daar kan bedwingen. Doorkachelen kan hij ook, eigenlijk een flyer waardig als hij eenmaal op gang komt, in de beugel rijden is hem niet vreemd. Kortom de start hier in EL van de ZLM-tour is een prachtige voorbode wat ons op 18 augustus weer te wachten staat. De mannen van Hilaire v.d. Schueren (Wanty Gobert) zullen er alles aan doen om wederom in de kijker te rijden en dan niet alleen om op de t.v. te komen. Roompot-Charles zal in eigen land willen knallen, de laatste tijd hebben ze goed gescoord in zowel Luxemburg als in de Ronde van België. Enige jaren geleden zag ik nog de spurt ´op de Leur´van deze ronde in de Lange Brugstraat, hier won toen Gilbert. Overigens is het altijd een ´hou je hart vast spektakel ´tijdens zo´n sprint, want het gaat er nogal ruw aan toe, Dit soort kamikazepiloten deinzen voor niks terug en zien maar een ding, namelijk ´de meet´. Onderschat ook de ploeg Katusha-Alpecin niet, ze willen eindelijk weleens een grote prijs rijden, dus wees op uw hoede andere coureurs. Wat de andere pro continentale en continentale ploegen betreft durf ik geen uitspraak over te doen, hoewel Coen Vermeltfoort zich de laatste tijd ook aan het venster laat zien. Afijn, we zullen het allemaal kunnen volgen op de t.v. en via de website van de ZLM Tour, de meute wordt op gang gestuurd in Yerseke, de mosselstreek bij uitstek. En daarna volgen dan nog diverse etappes in den lande met zoals hier beschreven de start op 21 juni in EL. Komt dat zien, komt dat zien, bezoek de teambussen, ga in gesprek als dat mogelijk is met de renners, het wordt een voorbode van de grote Tour de France. En wie weet staan ons nog grote verrassingen te wachten, een ronde kent vaak ´prijsrijders´die je totaal niet verwacht.

De renners heten u op 21 juni in de morgen van harte welkom, na de neutrale ronde een tandje erbij en het spel is op de wagen. Een prachtige ´voorhoede´van onze eigen profronde na de Tour. Hoe ´de kaarten getrokken worden´zal pas duidelijk worden als het peloton de forcing heeft gevoerd, freewheelen zal er niet inzitten.

Hans Meesters

Foto Ad van den Wijngaart