ETTEN-LEUR – De Markt in Etten-Leur en het Raadhuisplein zijn vrijdag 21 juni het decor van de start van de tweede etappe van de dit jaar vernieuwde ZLM-tour, een vijfdaags wielerevenement in het zuiden van het land. Aan het begin van de middag beginnen de renners ter hoogte van de Moeierboom aan de 168 kilometer lange etappe naar het Limburgse plaatsje Buchten.
Het peloton maakt vanaf 13.00 uur eerst een geneutraliseerd rondje van 8,2 kilometer door de gemeente. Vanaf het Marktplein en de Markt, gaat het onder meer via de Hoevenseweg richting Concordialaan, Korte Brugstraat, Liesbosweg weer naar de Markt.
Even buiten Etten-Leur, in de richting Rijsbergen, wordt dan rond 13.20 uur het officiële startsein gegeven voor de etappe.
Voor de wielerliefhebbers is er heel de ochtend al het nodige te beleven op de Markt waar de deelnemende ploegen tussen 9.00 en 11.00 uur worden verwacht. Zij moeten daar op een podium de presentielijst tekenen en worden door speaker Kees Maas nader voorgesteld aan het publiek.
De Stichting Wielersport Etten-Leur, ook organisator van de vorige maand gehouden Servais Knaven Classic en de op zondag 18 augustus te verrijden profronde, ontvangt ’s ochtends op een speciaal afgezet terrein VIP’s.
Aan de ZLM-tour, waarvan oud-sprinter Jean-Paul van Poppel koersdirecteur is, doen 17 ploegen mee. Bij de sprinters zijn onze landgenoot Dylan Groenewegen (Jumbo Visma) en de Australiërs Caleb Ewan (Lotto Soudal) en Michael Matthews de bekendste namen. Andere bekende gezichten in het vijfdaagse evenement zijn Tom Dumoulin (Sunweb) en de Belg Thomas de Gendt (Lotto-Soudal).
De ronde begint woensdag 19 juni met een proloog in Yerseke. Na de tweede etappe van Bredene (België) naar Borsele, volgt de verplaatsing naar Etten-Leur waar het publiek gratis toegang heeft.
Ter hoogte van de start houden Mosquito en PEP in de Van Goghkerk nog een netwerkbijeenkomst onder de noemer ´Better be prepared´.

Jos Hack.

Foto Ad van den Wijngaart