Sangria in West-Brabant

Onze (wijlen) dorpsgenoot Michel Stolker werd ooit 7e in het eindklassement en won er een etappe in de Ronde van Spanje, kortweg gezegd de Vuelta. Welnu, woensdag 20 februari 2019 werd in de grote kerk van Breda het parcours bekend gemaakt van de eerste etappes van de Vuelta 2020 in o.a. West-Brabant. De wielerregio die zijn weerga niet kent met grote vedettes uit heden en verleden in het profpeloton. Ik ga ze hier niet allemaal opnoemen, er zijn er teveel, nou vooruit een paar dan, uit het verleden Zoetemelk en Jan Janssen. Maar ook Hennie Kuiper, Gerben Karstens (wijlen Cees Haast) en regionale held Marinus Valentijn in de jaren dertig. Tegenwoordig Dumoulin (2015). Kelderman, Mollema, Kruijswijk. West-Brabant met wielerdorpen als St. Willebrord, Rijsbergen, Chaam, de Westhoek, afijn u kent ze wel en zeker de laatste jaren Etten-Leur. Buiten de overwinningen van Joop en Jan zijn de successen in Spanje nooit erg groot geweest.  Sommigen eindigden ooit wel in de top tien (Marinus Valentijn 10e, Cees Haast 5e, Tom Dumoulin 6e). Het rijden over de (West) Brabantse wegen in etappe 3 en door steden en dorpen vanuit Breda wordt een ware happening. Jammer dat Rijsbergen en Zundert niet in het parcours zijn opgenomen, maar ´wij´ (blij) Etten-Leur wel. Waar wielerliefhebbers de coureurs bij ons precies kunnen gaan zien wordt later nog duidelijk, waarschijnlijk Sprundelsebaan en Hilsebaan (onder voorbehoud). Op de kaart-website van de Vuelta 2020 kunt u precies zien welke plaatsen er door de coureurs in West-Brabant e.o. worden aangedaan.

Door weer en wind zal er worden gekoerst, het kan immers spoken op de dijken en op het vlak. Zelfs in augustus wanneer de Ronde plaats vindt kan het weer weerbarstig zijn, alleen dat is niet te hopen, c.q. te wensen. Het is dan midzomer dus de kans op heerlijke temperaturen en een zonnetje hoog aan de hemel is aannemelijk. Juist in de maand augustus vindt ook altijd ´onze koers´ plaats, dus daar dient rekening mee te worden gehouden. De exacte startdatum van de Vuelta is nog niet bekend, maar het zal een weekend in het tweede deel van augustus zijn. Dat laat de organisatie afhangen van het programma van de Olympische Spelen in Tokio. Dat wordt nog passen en meten dat jaar voor onze profronde, maar gelukkig is 2020 nog een eindje weg. Het zou ook een fantastisch festijn ooit kunnen worden als Etten-Leur eens als aankomstplaats van een grote ronde zou fungeren. Eneco tour, ZLM Tour hebben ooit Etten-Leur geweldige wielerdagen opgeleverd, gewoon doordromen zou ik zo zeggen. Ben wel benieuwd of er bij de doorkomst in 2020 nog festiviteiten zullen volgen, wellicht tijdens de eigen profronde, je weet maar nooit. De creativiteit van de organisatie van de profronde hier is erg groot dus de wens is de vader van de gedachte.

Gelukkig zijn de andere koersen ook weer begonnen, op carnavalszaterdag 2 maart wordt de Omloop van het Nieuwsblad de grote opening van Flanders Classics. Het Belgisch wielerseizoen neemt hiermee zijn aanvang met als relikwie de Ronde van Vlaanderen (hoogtepunt en wielermonument). Kortom het voorjaar is weer begonnen, het begin van een pracht wielerseizoen met naar ik hoop mooie resultaten van onze NL-pedaalridders.

Laten we de Amstel Gold Race hierbij niet vergeten in april, de enige klassieker in NL in het Limburgse heuvelland. Maar onthoud a.u.b. ook 18 augustus 2019, de datum dat de profs in EL ook weer aan de start verschijnen. Eigenlijk is deze koers de tweede klassieker in NL aan het worden, mede gezien het pracht startveld dat weer geboden zal worden. De Giro, de Tour zal voor de organisatie weer het uitgangspunt zijn, wellicht met ook enkele klassieker koningen van dit jaar. Het wordt weer smullen in het centrum in augustus met 2020 in het vooruitzicht. En laat Mathieu op de dag van dit schrijven (21-2-2019) nou net zijn eerste overwinning boeken op de weg in de Ronde van Antalya in de eerste etappe…zo die is alvast binnen. Het wielercircus is weer opgebouwd, de voorstellingen kunnen een verdere aanvang nemen.

Hans Meesters