The `Tank laatste der Mohikanen`, Bram Tankink

Eerst zou hij niet aan de start verschijnen, maar na rijp beraad schreef hij Etten-Leur uiteindelijk toch maar in zijn agenda. Net zoals enkele jaren geleden Servais Knaven in EL deed wil hij hiermee zijn afscheid vieren in het profpeloton. En het is te begrijpen dat hij `onze koers` uitkoos om de fiets daarna figuurlijk aan de wilgen te hangen. Een renner die in het begin van zijn carrière de zorg voor zijn zus die een lichamelijke beperking heeft belangrijker vond dan het wielrennen, samen met zijn ouders. Dat heeft hem de zin van het leven gegeven, wat later tot uiting kwam op de fiets, veel afzien, een echte doorzetter, nooit klagen, gewoon doorgaan. Hij geeft het zelf toe dat het wielrennen hem over vele dalen heeft geholpen, als het ware over een brug die niet te ver lag. Je kunt hem eigenlijk best wel de clown van het peloton noemen, want grappen maken is min of meer ook zijn imago. En voor het goede doel reed hij vorig jaar in Nepal in de Himalaya, waar de bevolking vanwege aardverschuivingen hun elektriciteit was kwijtgeraakt. Daar besloot hij om nog een jaar door te gaan, omdat er op 5400 meter hoogte geen bomen groeien en hij daardoor de koersfiets niet aan de wilgen kon hangen.

Bram is geen veel winnaar, maar bij elke wedstrijd staat hij in het middelpunt van de belangstelling. Geen wonder omdat hij altijd een geweldige anekdote of fantastisch verhaal zo uit zijn koersmouw van Lotto-Jumbo schudt. Welnu, Boxmeer won hij enkele weken geleden, dat was daar ook zijn afscheid, maar `the beast of the east` wil op gepaste wijze het peloton verlaten, vandaar dat de keuze op het beste criterium van NL is gevallen, in EL dus.

We begroeten De Tukker die tegenwoordig in België woont met heel veel applaus, hij die het wielrennen op zijn eigen manier op de kaart zette. Hij zal heus nog wel alles `op een zakdoek rijden`, deze positieve vrijbuiter, een beetje de Flandrien van NL, de echte gangmaker van het peloton, niet `kapot` te krijgen.

Hans Meesters

Foto Ad van den Wijngaart