Waar in ’t bronsgroen eikenhout, ’t nachtegaaltje zingt., Wout Poels

Zo klinkt het `volkslied van Limburg`, het land waar de immer glimlachende Wout Poels vandaan komt. Een renner die door velen op handen gedragen wordt en bij Vacansoleil destijds de grootste smak maakte tijdens de Tour. Niemand gaf nog een cent voor hem, zowat alles gebroken en doorfietste tot dat zijn ploegleider het niet langer meer verantwoord achtte. Maar Wout herstelde en een pracht documentaire `Retour` liet zien hoe hij terugkwam`. Een echte doorzetter dus hetgeen zijn huidige werkgever niet ontging. Hij kan goed klimmen en dat is nu juist datgene wat men daar (Sky) nodig vond om Froome bij te staan. Dat heeft hij diverse malen ook getoond de afgelopen jaren, steeds meer beulswerk verrichten voor zijn kopmannen, Froome en dit jaar Thomas.

Af en toe krijgt hij de vrijheid en dat hielp hem aan de zege in Luik-Bastenaken-Luik in 2016. Een veelwinnaar is hij dus niet, maar af en toe heeft hij zo van die uitschieters en mag hij de bloemen binnen halen in wat `kleinere` rondes, bijvoorbeeld etappes in Polen, Catalonië, Parijs-Nice(tijdrit) en het puntenklassement in de Ruta del Sol.

Velen zijn de mening toegedaan dat Wout bij Sky op moet stappen en zijn eigen `koers` moet gaan rijden als kopman bij een andere pro-tourploeg. Maar hij heeft het prima naar zijn zin bij Sky, niet voor niets is hij trots op het gegeven dat hij deel uitmaakt van een ploeg die al 5 grote rondes won waarvan hij deel uitmaakt.

Tijdrijden kan hij ook, zo won hij de 4e etappe in Parijs-Nice dit jaar, eigenlijk een alleskunner dus, die in Etten-Leur zijn kunsten zal vertonen. Het zal geen chasse patate worden hier in de koers, neen, wellicht zal hij de kaart Thomas trekken. Hij zal de forcing voeren, hij heeft er goesting in.

 

Hans Meesters

 

Foto Ad van den Wijngaart