Heen en weer op de fiets, Bauke Mollema.

Een hardrijder die eigenlijk weinig introductie nodig heeft is ons `aller` Bauke. Ons `aller` vanwege de sympathie die hij uitstraalt, een leuke babbel heeft en zijn provincie Groningen vertegenwoordigt als de beste. Een stylist is hij niet want als je hem ziet rijden dan gaat het van links naar rechts met het lichaam op de fiets.

Het is zijn manier van koersen waarbij je vaak de indruk krijgt dat het allemaal vergeefse moeite is van al die inspanningen. Niets is echt minder waar ondanks het gegeven dat hij geen veel winnaar is, maar goede resultaten in diverse rondes tonen aan de hij de pedalen heus wel prima rond kan krijgen. Tal van ereplaatsen staan in zijn wielerhistorie met als hoogtepunt, bijvoorbeeld, de Classica San Sebastian. Het zat hem dit jaar niet mee ondanks verwoede pogingen om toch een etappe te kunnen winnen.

Bauke is het type ronderenner met als specialiteit klimmen, vorig jaar won hij daardoor de 15e etappe in de Tour.

Etten-Leur is na de Tour zowat zijn thuisbasis geworden als het om de criteria gaat, bijna elk jaar staat hij wel aan de start (ooit winnaar). Niet voor niets verklaarde hij dat het omnium hier voor hem een warm nest is, waarin het goed toeven is.

Welnu, Bauke, de cadans van Frankrijk is aanwezig, helaas geen cols in EL, maar het zou me niks verbazen als de straatstenen hier zuchten van ellende als je het grote mes erop zet.  Hij heeft er weer TREK in.

Hans Meesters