Van schansspringer tot coureur, Primož Roglič.

Hij had eigenlijk zijn zinnen gezet op het schansspringen, waarbij hij nog de WK titel pakte bij de junioren. Echter, vanwege een vreselijke val schakelde hij in 2011 over naar het wielrennen op de weg. Het bleek een gouden greep, want enige tijd later won hij zijn eerste grote rondes die van Azerbeidzjan en van Slovenië.

In Nederland, met name bij de Lotto-Jumbo ploeg, zagen ze wel iets in hem met als gevolg een profcontract vanaf 2016.  Hij won meteen een etappe in de Giro van dat jaar. Het daaropvolgende jaar bond hij de ronde van de Algarve aan zijn zegekar en in 2017 was het eindklassement van de ronde van het Baskenland voor hem. Het eindklassement van de Ronde van Slovenië en dat van Ronde van Romandië werd in dit jaar 2018 nog eens toegevoegd op zijn zegelijst, kortom hij kan er wat van.

Tijdritten rijden is trouwens ook een specialiteit van hem, getuige de pracht uitslagen in de diverse koersen en het zilver bij het WK. Dit jaar in de Tour was hij een geduchte concurrent van Thomas, Froome en Dumoulin. Telkens weer trachtte hij met een jump te ontsnappen, helaas werd hij weer teruggehaald. Vorig jaar won hij nog een rit in lijn in de Tour, zijn klasse was intussen maar al te goed bekend geworden. Helaas was de Time Trial dit jaar te veel van het goede voor mij, maar niet getreurd, komt wel goed, ik heb nog jaren voor de boeg.

Ik probeer altijd zo goed mogelijk mijn best te doen en soms lukt dat beter als andere keren, maar ik geef nooit op. Zijn ploegleiders bij Lotto-Jumbo zijn zeer enthousiast over hem.

En wat te denken van die geweldige overwinning in de koninginnenrit in de Pyreneeën van Lourdes naar Laruns. Bijna zeker heeft hij bij de grot daar bij de start een kaarsje opgestoken, mede gezien het grote kruis dat op zijn onderarm staat als tattoo.

Afijn zijn klassement in deze Tour van 2018 spreekt boekdelen en wie weet wat er in de toekomst nog voor mooie resultaten liggen te wachten. Voor Roglič was het dit jaar pas zijn tweede grote ronde, er zullen er nog meer volgen.

Er zit een NOAD (Nooit Opgeven Altijd Doorzetten) figuur in het zadel bij deze Sloveen, zijn plafond is nog lang niet bereikt. Hij zal zijn fiets in de bochten hier in EL lekker platgooien en zo laten zien dat schansspringen zo een beetje lijkt op koersen, de turbo er op.

Hans Meesters

Foto’s  Ad van den Wijngaart