Wisseling van de (Wales) wacht, Geraint Thomas Winnaar Tour de France 2018 in Etten-Leur.

 Eindelijk is het dan toch zover, voor velen de verrassing van `La Gran

de Boucle` van dit jaar, een Welshman die in Frankrijk zijn grootste triomf viert.

En jawel, zoals altijd bij de profronde in Etten-Leur vereert hij ons met een bezoek op 19 augustus dit jaar. Wat een verademing met andere jaren, waar zijn ploegmaat Froome altijd de scepter zwaaide in de grootste wielerwedstrijd van de wereld. Na 3 afmattende weken moest Chris toch wel zijn meerdere erkennen in `G` (spreek uit Djie) zoals ze hem ook wel noemen.

Begonnen als baanwielrenner waarbij hij diverse gouden plakken won, kwam hij in 2005, in dienst van de ploeg Wiesenhof, de weg op. Vanaf 2010 verdient hij zijn `boterhammen` bij team Sky, onder leiding van o.a. Servais Knaven. Tot echte grote successen kwam het in het begin niet, totdat hij in 2015 de E3 prijs Harelbeke won. Het bleek de doorbraak, want in het daaropvolgend jaar 2016 was de palmares van Parijs-Nice voor deze klasbak. In 2017 gevolgd door als winnaar over de streep te komen in de eerste etappe van de Tour, helaas gevolgd door een sleutelbeenbreuk waardoor hij naar huis moest.

Geboren in Cardiff, beetje lijkend op Bradley Wiggins, werd 2018 een triomfjaar met als eerste overwinning het Eindklassement Critérium du Dauphiné. Daar voegde hij het kampioenschap tijdrit rijden van zijn land(GB) nog eens aan toe.

De concurrentie in de ploeg Sky was groot dit jaar, waarbij in eerste instantie Froome als kopman werd uitgespeeld. Echter met fantastische overwinningen in de bergen van de Tour, kon men niet anders concluderen dat `G` uitgespeeld werd als eerste man. Ondanks alle aanvallen van Tom Dumoulin, Chris Froome en de Lotto-Jumbo mannen hield hij eigenlijk heel gemakkelijk stand als aanvoerder van het algemeen klassement. Voor de vele wielerliefhebbers was het een genot om te zien hoe hij iedere aanval op zijn1e plaats pareerde. Telkens weer zette hij er een tandje bij zoals dat in wielertermen heet en kon eigenlijk met gemak zijn positie in het geel vasthouden. Zoals in het verleden diverse baancoureurs de overgang van de baan naar de weg succesvol maakten, was ook `G` dus hier een voorbeeld van.

En daar is ie dan, op de klinkers van het mooiste en grootste wielerevenement qua criteria, oftewel de profronde van Etten-Leur. We begroeten hem uiteraard met een geweldig applaus, de duizenden toeschouwers langs het parcours zullen hun ogen weer de kost kunnen geven. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat Etten-Leur voor de vijfde keer de Tour wint na de 4 jaren Froome, nu dus Geraint Thomas. Zoals Tom Dumoulin ook al toegaf dat hij de beste was in de Tour dit jaar (o.a. geen pannenkoek), zo triomfantelijk reed hij Parijs binnen.

Een grootst winnaar geeft Etten-Leur de gelegenheid om met hem kennis te maken en wie weet neemt hij nog een ploegmaat mee. Het dak zal eraf gaan in de straten, een demarrage is te verwachten, erop en erover. Knallen zal hij en zodoende zijn tegenstanders laten zien wat fietsen is. Hij zal gelanceerd zijn om Etten-Leur aan zijn palmares toe te voegen, het geel zal weer schitteren zoals in al die jaren achter ons. We gaan het allemaal zien, hij zal au-fond rijden hetgeen zoiets betekent van….kijk eens mensen ze kunnen niet volgen, ik heb de cadans te pakken.

Hans Meesters

 

Foto’s Ad van den Wijngaart