Froomie komt weer op bezoek

Hij had oh zo graag zijn 5e Tour willen winnen, maar helaas het zat er dit jaar niet in. Geen nood, zijn klassering dit jaar bleek toch een soort `goesting` te zijn om Etten-Leur weer in zijn agenda te zetten. Hij komt hier graag en wie herinnert zich niet het jaar 2017 waarin hij op speciale wijze toch nog aan de start kon komen op de klinkers van, toen nog o.a., de Oude Bredaseweg.

Geboren in Kenia en nu ingezetene van het koninkrijk Groot-Brittannië. Froomie komt dan wel niet met de boot bij de Turfvaart aan, maar met gepaste spoed zal hij toch Etten-Leur dit jaar weer aandoen. Het is reeds de vierde keer dat deze 4x Tourwinnaar de wielerliefhebbers zal doen juichen zodra hij aan de start verschijnt.

Begonnen bij het bescheiden Barloworld won hij in 2011 zijn eerste grote koers, de Vuelta, vele zouden nog volgen. Zijn hoofddoel was en is nog steeds de Tour de France zoveel mogelijk winnen, hetgeen wellicht volgend jaar weer gaat lukken. Hij wil net als Merckx, Hinault en Indurain dit record bereiken, liefst nog er overheen. Het Verenigd Koninkrijk sprak hem geweldig aan en het gevolg was dat de formatie Sky deze klasbak in dienst nam.  Hij won zowel de Vuelta, de Giro en zoals beschreven 4x de Tour. Dit jaar wil hij ook nog eens zijn benen laten werken in de Vuelta die in september plaats zal vinden. Tijdrijden en klimmen op het kleine verzet zijn de specialiteiten van hem en dat heeft hem geen windeieren gelegd. Met zijn ploeg Sky beschikt hij over een fantastisch arsenaal renners die hem bijstaan in moeilijke tijden. Opmerkelijk was zijn Tour in 2016 toen hij stukken aan zijn fiets kreeg en een deel van het parkoers lopend af moest leggen. Nieuw materiaal was niet een twee drie voor handen en het vervangende “fietske” van Mavic was te klein zodat hij minuten vertraging op liep. Echter de jury was coulant en besloot het tijdverlies kwijt te schelden. In de tijdritten die volgden declasseerde hij zijn al zijn concurrenten en won voor de derde maal “La Grande Boucle”.

Dit jaar 2018 moest hij echter zijn meerdere erkennen in zijn ploeggenoot Thomas, maar volgens zijn eigen woorden was dat geen probleem.

Ik raad u aan op Wikipedia zijn palmares eens te lezen, u zult versteld staan van de resultaten. Helaas, staan daar alleen maar de grote wedstrijden op, maar de winst hier op de keien van Etten-Leur zet ik dan maar op het podium van grote victories.

Welkom wederom Chris hier op het beste en mooiste omnium van Nederland. Zet hem op en laat de tienduizenden wielerliefhebbers langs de kant genieten van jouw capaciteiten, die zijn onbeschrijfbaar.

Hans Meesters

Foto Ad van den Wijngaart