A sunshine day for the SKC

Ach, een beetje Engels mag toch wel, tenslotte is het woord Classic ook afgeleid van een woord van over de plas toch? Maar geen nood, iedereen die het koersen liefheeft is bekend met deze toertocht, NTFU goedgekeurd, waarvoor hulde aan de organisatoren.

Het is al vroeg in de morgen, zo rond 05.00 uur als de haan zijn gekraai laat horen, als teken van de aanstormende dag. De zon verschijnt in alle glorie aan de horizon en de deelnemers die van ver komen ontwaken eveneens voor de grote dag. Het Trivium is wederom “the place to be” als startplaats en eindpunt. Daags tevoren hebben de organisatoren de wegpijlen “geprogrammeerd”, waardoor het lijkt of de grote man van de Tour de France Christian Prudhomme aanwezig was. Kleurschakeringen geven de afstand en route aan, kortom “la grand boucle de SKC” oftewel “Le grand depart” is er klaar voor. Deelnemers hebben hun stalen ros (of tegenwoordig van carbon), nog eens extra gepoetst, de ketting en de derailleur nog extra olie gegeven, kortom de koers kan hard gemaakt worden. Zoals voorspeld is het weer fantastisch deze dag 6 mei, en langzamerhand stroomt het “parc fermee” vol met “goede benen”. Er zijn verschillende afstanden en veel van de coureurs zijn reeds onderweg, de krentenbol en banaan tegemoet. Want fourageren is hoog nodig bij deze temperatuur en drinken is vandaag de dag eveneens van belang om zodoende de man met de hamer niet tegen te komen. De temperatuur op Weeronline stijgt met de minuut, evenals die van de pedaleurs. Sommigen gaan “en danseuse” op weg, weer anderen sluiten zich aan in de bekende bus. Lekker fietsen in de open lucht is hun devies, de grote molen er op. En wat te denken van het APB junior Women Development Team. Wellicht dat lezers zullen denken dat de politieke partij APB Etten-Leur van”Beroep ”is veranderd, helaas is politiek nog (steeds) hun kuitenbijter, hun “koers” zal daardoor bepaald worden. Neen, deze damesploeg, opgericht door Servais, zal er een snok aan geven, zij reden en bloc deze toertocht.

De zon werd steeds maar feller, de aanwas van deelnemers eveneens, wat een succes met zo,n 1100 fanatiekelingen. Het kon niet op met 26 graden “in het wiel”,

Gemoedelijk keuvelend bij de start, daarna in de clickpedalen en op weg naar de polders, bossen, het groen van de lente tegemoet. Op zo’n zonnige dag is het voor “de mens” uiteraard goed fietsweer, met andere woorden ook liefhebbers van de elektrische fiets kwamen de paden en lanen op. Geen deelnemer, maar gewoon van het mooie weer genieten, kortom er was nogal wat “gewoon” fietsverkeer. Dit jaar kon in Breda bij Decathlon eveneens een aanvang worden genomen met het fietsplezier.

Wat een sensatie, bijna kon de spreuk de SKC wacht op niemand naar voren worden geschoven, gelukkig was ook hun motto ”We gaan lekker fietsen, niet meer niet minder”.

Zo,n dag vliegt letterlijk als een soort “waaier” voorbij en er werd flink doorgekacheld.

Na zo’n inspanning is het goed om de maag te vullen met een pastamaaltijd. Maar vergeet ook niet de dorst te lessen” effe met Leffe” . Het Belgisch blonde bier vloeide rijkelijk, hoe kan het ook anders, gewoon pils is uit, een smakelijke blondine is toch lekkerder. Het gehele volume aan pastamaaltijden werd opgesoupeerd, de Brabantse gemoedelijkheid vierde hoogtij. Onderweg was er bij “panne” hulp aanwezig, zodat na reparatiewerkzaamheden de tocht kon worden voortgezet.

En om de sfeer nog meer te verhogen traden plaatselijke bands op zodat “pap in de benen” werd voorkomen.

Aan “de meet” bij het Trivium werd eigenlijk de Bevrijdingsdag 5 mei op 6 mei nog dunnetjes over gedaan.

Kortom, de 7e Servais Knaven Classic gaat de boeken in als een gangmaker voor de editie nummer 8 in 2019.

Hans Meesters