Wat heb je met wielrennen Hans?

Het wielrennen heeft mijn voorkeur boven het, bijvoorbeeld, WK voetbal. Al van jongs af aan, en zeker toen er nog op de markt gereden werd waar ik toen woonde. Met de Amilto (destijds tentoonstelling) werden er al wedstrijden gereden met de finish tussen de toen nog prachtige bomen. Als ik me goed herinner was Cees Maas toen ook al speaker. De mannen en tegenwoordig ook gelukkig (veel) vrouwen reden de klinkers uit de straat en het gezwoeg op het stalen ros sprak me aan. Op de website van de profronde EL staat precies beschreven hoe het wielrennen  in EL tot stand is gekomen en heden ten dage enorm leeft. Zodra de klassiekers in het voorjaar van start gaan, is mijn zetel voor de televisie bezet en kijk ik met genoegen naar al dat moois, van commentaar voorzien door Michel Wuijts en Jose de Cauwer van de VRT, wielerkenners bij uitstek.

Wat is jouw rol binnen de Profronde?

Mijn rol is het schrijven van artikelen over de renners en ook (uiteraard) koersverhalen over deze mooie sport. Soms op waarheid berust, soms ook wel zelf verzonnen, maar er zit altijd een kern van waarheid in. De columns of artikelen kunnen de liefhebbers dan lezen in de koerskrant of op de website van de profronde. Het is na de Tour de France altijd een drukke tijd als het rennersveld wordt samengesteld, want het uitzoeken van het “levensverhaal” van een coureur vergt nogal wat tijd. Vaak gebruik ik in het geschreven materiaal wielertermen zodat ook een vleugje humor niet ontbreekt, dat is voor mij van groot belang. Dit schrijven doe ik nu al diverse jaren en het blijft gewoon fijn om te doen, vaak is het ook op het laatste moment nog “aanvullen” van renners die EL aandoen, soms is het ook wel eens nachtwerk. Geen probleem, het wielrennen en zeker de profronde in mijn woonplaats staat hoog in het vaandel, daar trek ik veel tijd voor uit. Al een aantal keren heb ik de Tour de France bezocht hetgeen een fantastisch spektakel is, maar ook hier bij “ons” is de sfeer en het rennersveld “tres joli”. Je kunt dat zien aan het enorme aantal bezoekers die gratis de stoere mannen en vrouwen (en kindjes) kunnen aanschouwen.

Waar kunnen wij jou zien op 13 augustus?

Bij mijn huisadres aan de Oude Bredaseweg 28 is het PR centrum gevestigd tijdens de ronde, waar we dus de journalisten en fotografen ontvangen die reportages komen maken. Vorig jaar o.a.  ook het team van SBS 6 die waarschijnlijk weinig van wielrennen afwisten vanwege de vele vragen die op ons afkwamen. Maar geen nood, gezien de “liefhebberij” voor de koers werd dat allemaal keurig opgelost. Dat journaille is internationaal want zelf uit het Oostblok komen verslaggevers de profronde verslaan (ze praten gelukkig Engels). Tot voor kort werkte ik fantastisch samen met Colinda Vergouwen, PR hoofd die er nu mee gestopt is en vandaag de dag is de samenwerking met Jordi van den Maagdenberg prima te noemen, geen probleem.

Hoe lang ik dit “werk” nog blijf doen is voorlopig nog een vraag, maar ga ervan maar vanuit dat de “finish” nog niet in zicht is. Er zullen nog een aantal bergetappes en ritten in lijn volgen vooraleer ik spreekwoordelijk mijn schrijffiets aan de wilgen hang.